Maisto ir virtuvės atliekos

Nuo 2024 m. sausio 1 d. visoje Lietuvoje, gyventojai rūšiuoja ne tik plastiko, popieriaus, metalo ar stiklo pakuotes ir antrines žaliavas, bet ir maisto ir virtuvės atliekas.
Kodėl svarbu rūšiuoti maisto atliekas?
Kasdieninėje buityje susidarančios maisto atliekos sudaro didelę bendro atliekų kiekio dalį. Jeigu jos nėra rūšiuojamos tinkamai, jos patenka į mišrias komunalines atliekas ir tampa aplinkos taršos šaltiniu. Tuo tarpu, atskirai surinktos organinės atliekos gali būti perdirbamos ir naudojamos kaip ekologiškas išteklius.
Rūšiuodami maisto atliekas:
Prisidedame prie aplinkos išsaugojimo;
Mažiname sąvartynuose susidarančių atliekų kiekį;
Skatiname žiedinę ekonomiką;
Sukuriame galimybę perdirbti atliekas į kompostą ar biokurą.
AB „Panevėžio specialus autotransportas“ vykdo maisto ir virtuvės atliekų surinkimą iš Panevėžio miesto gyventojams skirtų kolektyvinio naudojimo atliekų konteinerių aikštelių, kuriose yra pastatyti maisto ir virtuvės atliekoms skirti atliekų konteineriai ir individualių valdų gyventojų, turinčių individualaus naudojimo maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo konteinerius.
Vaisius, daržoves ir jų likučius
Duonos gaminius ir makaronus
Kambarinius augalus ir jų dalis (be žemių)
Kavos, arbatos tirščius (pakelius) bei jų popierinius filtrus
Kiaušinių lukštus
Mėsos, žuvies atliekas ir jų kaulus
Pieno produktus
Konditerinius gaminius
Marinuotus, raugintus ir kitaip apdorotus maisto produktus
Popierinius rankšluosčius, servetėles ir nosinaites
Naudoti nebetinkamus maisto produktus
Palaidų maisto produktų ir virtuvės atliekų, jos turi būti maišelyje
Maisto esančio metalinėse pakuotėse
Maisto esančio plastikinėse pakuotėse
Maisto esančio stiklo pakuotėse
Skysčių
Kur rasti maisto ir virtuvės atliekų konteinerius?
Daugiabučių namų gyventojai maisto ir virtuvės atliekas turi rūšiuoti į rudos spalvos šios rūšies atliekoms skirtus rūšiavimo konteinerius, kurie yra pastatyti kolektyvinio naudojimo atliekų surinkimo konteinerių aikštelėse.
Privačių valdų gyventojai maisto ir virtuvės atliekas turi rūšiuoti savo namų ūkyje, atskirai mesdami į individualius, rudos spalvos šios rūšies atliekoms skirtus atliekų surinkimo konteinerius.
Kur galėčiau gauti rūšiavimo priemones?
Daugiabučių namų gyventojai. Diegiant maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo sistemą Panevėžio mieste, daugiabučių namų gyventojams buvo nemokamai dalinami 7 litrų talpos maisto ir virtuvės atliekoms rūšiuoti skirti, rudos spalvos kibirėliai.
Privačių valdų gyventojai. Diegiant maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo sistemą Panevėžio mieste, privačių valdų gyventojams yra nemokamai dalinami maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimui skirti rūšiavimo priemonių komplektai – 120 litrų talpos rūšiavimo konteinerio ir 7 litrų talpos atliekų rūšiavimo kibirėlio komplektai. Rūšiavimo priemonės buvo dalinamos įvairių akcijų metu.
Gyventojai, kurie negavo ar praleido maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo priemonių dalinimo laikotarpį, kviečiami atsiimti rūšiavimo priemones savarankiškai, atvykstant į AB „Panevėžio specialus autotransportas“ Panevėžio miesto atliekų sistemos administravimo tarnybą, adresu, Pilėnų g. 43, Panevėžys.
Kaip teisingai rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas?
Į turimą 7 litrų talpos rudą atliekų rūšiavimo kibirėlį įklokite bet kokį buityje naudojamą maišelį.
Į maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo kibirėlį meskite atliekas, susidarančias maisto gamybos metu, bei pasibaigusio galiojimo produktus.
Maišeliui užsipildžius – jį sandariai užriškite.
Užrištą maišelį meskite į rudos spalvos maisto ir virtuvės atliekų konteinerį.
Kodėl svarbu į rūšiavimo kibirėlį įkloti maišelį, bei jį užpildžius sandariai užrišti?
Švara ir higiena. Maisto atliekos yra drėgnos ir greitai gendančios, todėl tiesiogiai jas metant į kibirėlį, susidaro nemalonus kvapas, gali kauptis bakterijos ir pelėsiai. Maišelis apsaugo kibirėlį nuo užteršimo, sumažina išsiliejimų tikimybę ir palengvina jo valymą.
Nemalonių kvapų prevencija. Tinkamai užrištas maišelis padeda sumažinti nemalonių kvapų sklidimą. Kadangi maisto atliekos greitai pradeda pūti, atviras kibirėlis gali skleisti nemalonų kvapą tiek namuose, tiek atliekų surinkimo vietose.
Kenkėjų ir vabzdžių prevencija. Nesandariai laikomos maisto atliekos gali pritraukti vabzdžius (muses, vaisines museles) ir netgi graužikus. Sandariai užrištas maišelis padeda išvengti šios problemos, ypač šiltuoju metų laiku.
Lengvesnis atliekų išmetimas. Sandariai užrištos maisto atliekos transportavimo metu neišsipila, o žiemą neprišąla atliekų konteineryje, todėl konteineriai išlieka švaresni, o atliekų surinkimo ir perdirbimo procesas tampa sklandesnis.
Maisto ir virtuvės atliekų konteinerių higiena
Privačių valdų gyventojai, maisto ir virtuvės atliekų konteinerių higiena turi pasirūpinti individualiai. Šiltuoju metų laikotarpiu reguliariai plauti savarankiškai arba ieškant kitų alternatyvių sprendimų.
Kolektyvinio naudojimo komunalinių atliekų konteinerių aikštelėse, esančių maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo konteinerių higiena, šiltuoju metų laiku rūpinasi AB „Panevėžio specialus autotransportas“ reguliariai plaudamas ir dezinfekuodamas šios rūšies atliekų konteinerius.
Maisto ir virtuvės atliekų surinkimo grafikai:
Dėl rūšiavimo priemonių atsiėmimo ir kilusių klausimų kreiptis:
uzsakymai@psa.lt
+370 60 777 760
Konsultuotis gyvai: Pilėnų g. 43, Panevėžys

Klientų aptarnavimo ir pardavimų skyrius
Tel. +370 60 7777 60
El. p.: uzsakymai@psa.lt
Klientų priėmimo darbo laikas:
I – IV: 730 – 1700 val., V: 730 – 1545 val.
PASLAUGOS
Atliekų tvarkymas:
Mišrios komunalinės atliekos
Statybinės ir gamybinės atliekos
Didžiagabaritinės atliekos
Žaliosios atliekos
Pavojingos atliekos
Antrinės žaliavos
Maisto ir virtuvės atliekos
Teritorijų tvarkymas
Benamių gyvūnų gaudymas
Biotualetų ir praustuvių nuoma, aptarnavimas
Krovinių gabenimo paslaugos
Autobokštelio nuoma
Kapinių administravimas