Panevėžiečiams po truputėlį pratinantis rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas, galima pasidžiaugti daug žadančiais rezultatais, po vykusio pirmojo šios rūšies atliekoms skirtų bendro naudojimo konteinerių ištuštinimo.
Atlikus pirmuosius bendro naudojimo maisto ir virtuvės atliekų konteinerių ištuštinimo darbus Panevėžyje, per trumpą laiką spėta surinkti daugiau nei 4 tonas maisto ir virtuvės atliekų, iš kurių tik 25% sudarė netinkamos atliekos!
Šiuos rezultatus galima palyginti ir su pirmojo pilotinio maisto ir virtuvės atliekų projekto, vykusio Pilėnų kvartale, rezultatais. Atliekant atliekų konteinerių ištuštinimo darbus, netinkamų atliekų buvo randama nuo 40% iki 60%!
Inicijuoti pilotiniai projektai bendrovei „Panevėžio specialus autotransportas“ leido atlikti „namų darbus“.
Siekiant sumažinti netinkamų atliekų kiekį konteineriuose, buvo rasta sąsaja tarp konteineriuose esančių atliekų išmetimo angų ir atliekų kokybės (vyraujančių priemaišų). Dėl šios priežasties, rengiantis rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas Panevėžyje, buvo patobulintos (sumažintos) atliekų išmetimo angos konteineriuose.
Galima daryti prielaidą, kad šiuos rezultatus lėmė ne tik atlikti namų darbai, bet ir gyventojų informavimas, siekiant po truputėlį formuoti naują atliekų rūšiavimo įprotį, kuris jau spėjo duoti daug žadančius rezultatus – tik 25% netinkamų atliekų maisto ir virtuvės atliekų surinkimo konteineriuose.
Atkreipiame dėmesį, kad į šiuos konteinerius neturėtų keliauti namuose naudojami indai, sauskelnės, žaislai, stiklainiai, gėrimų buteliai, kamuoliai, plastikiniai žaislai. Taip pat į konteinerį gyventojai neturėtų mesti gautų maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo kibirėlių.
Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo atmintinė:
Dėkojame panevėžiečiams už atsakingą požiūrį į naujų įpročių formavimą – maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimą.
AB „Panevėžio specialus autotransportas“ inf. ir nuotr.